Edilizia residenziale convenzionata a torre, Nuovo Portello. Milan, Italy. Project by Cino Zucchi Architetti Milano, Italy. The project tries to integrate a series of building types responding to contemporary lifestyles and values into a sequence of public spaces carefully designed as. A sizable development has been undertaken by the Milanese architect Cino Zucchi, on a site of the former Alfa Romeo factory. Zucchi drew on.

Author: Shakabei Mezijin
Country: Liechtenstein
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 25 November 2014
Pages: 63
PDF File Size: 8.26 Mb
ePub File Size: 18.96 Mb
ISBN: 987-8-97636-600-2
Downloads: 24892
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samurr

This can be found in the Junghans project in Venice and is further enriched here with a fundamental peculiarity: By continuing to browse our website, you consent to our use of zucchhi in accordance with our cookie policy. In the midst of the area, the restored facade of the former Alfa Romeo cafeteria generates an extruded volume inflected toward the park by the new diagonal cut. Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione. The slice of original facade on Via Traiano having being salvaged, the rest of the building that follows, wedged in as far as the centre of the block, is treated with a cladding in fino slabs of horizontal Cardoso hewn stone and with glass and aluminium cinno.

Nuovo Portello Subsidized and free market residential buildings. Cjno residential tall buildings Nuovo Portello The two tall buildings, one adjoining via Traiano and the other set back from the street give form together to a new square which is the starting point of the path toward the park framing the front of the Milano Fair.

This lesson, or warning, or simply a way of proceeding normally, is aimed solely at the quality of space and its force. We use cookies on our website. Their apparently casual disposition seeks the best views toward the new landscaped park; the overhanging balconies are grouped in vertical volumes by a thin metal structure, and generate unified figures which articulate the height of the buildings. Text by Luca Molinari.

Italian architect and young talent in Italian architecture of Sign up in floornature Floornature is an international design and architecture portal with a focus on contemporary architecture, exclusive interviews with great masters of international architecture and the most interesting new developments in the world of architecture.

Real Estate Project Managment S.

One never gets the sensation of being lost in the intense sequence of chiselled open spaces between one building and the next. To demonstrate that an architecture can be thought of in which good design and yield can be combined to build cities on a human scale. Free-market residential buildings The three residential towers rest on a common private garden entered by a single gateway.

TOP Related  INGLES PARA PERVERTIDOS PDF

View All Product Specifications 1 manufacturer. Their gable profile toward the city side and the use of a warm and textured surface material – decoloured terracotta tiles – resonate with the surrounding dense urban fabric, while the abstract composition of the loggias piled up as toy blocks carved out from a solid body and the white Trani stone inserts dissolve their silhouette toward the park. A large trapezoid is cut in half by a highway and organised by Valle in a very elementary way.

Cino Zucchi. Portello/Milano – Domus

Want to see more like this? Cino Zucchi Architetti selected works and projects. Nuvola Lavazza, urban regeneration in Turin, designed by Cino Zucchi.

All the fronts are treated in a dual narrative key, extended in continuous, skilful variations on the theme: The large span structural type is excavated on the two uppermost floors by a glazed patio which creates a sort of inner garden which gives light to the new offices.

The anomalous scale of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing a new series of pathways connecting it with the surrounding urban net.

In the middle of the area, the volume of the former Alfa Romeo cafeteria is conserved and inflected toward the park by the new path cutting its corner. In the North portion the project adopts a high-rise residential type which maximizes the transparency between city and park and gives long views onto the surrounding territory and the artificial Monte Stella.

Very active in theory and teaching, in the past two decades Zucchi has held numerous seminars and conferences in prestigious academies Harvard, Florence, Madrid, Zurich.

The scalar anomaly of the existing industrial Alfa Romeo precinct is opened to collective use by tracing a series of new pathways well connected with the surrounding urban grid and to the larger renovation plan envisioned by Gino Valle.

Alfa Romeo site transformation

Three eight-floor high slabs are unified by low walls into a single block. Four uzcchi, one occupied by the park, and the others allocated to housing, both free and subsidised, are linked by diagonal pedestrian paths relate to the equipped axis via a bridge. Their orientation maximizes solar exposure and the views toward the new park while protecting the intervention from the high traffic noise.

Subsidized residential buildings The subsidized housing types reinforce the city-side perimeter of the former industrial precinct. His design is not imposed, but builds new relationships portello the context and within the new block, ensuring a positively anomalous condition for a speculative project. Photography by Cino Zucchi. Zcuchi windows of varying shape and proportion, the different rolling and sliding zuccgi devices, the deep loggias with the steel and glass parapets are disposed following a series of permutations which maximize the long views toward the city.

TOP Related  EON PROTEROZOICO PDF

Toward Viale Serra three residential building volumes running parallel to via Traiano are organized along two elongated courts. Architect Diana Carta guides us in a conversation with architect Steven Holl.

On the north corner of the area, zuccyi new square along via Traiano defined by two residential towers generates a diagonal pedestrian path which becomes the main access to the new landscaped park. Summoned later to work on it were Zuccho himself, who did the first work on a shopping centre, followed by Cino Zucchi and Guido Canali for the residence and Charles Jencks with Andreas Kipar and Land for the urban park.

The windows of varying podtello and proportion, the different shutter devices, the deep loggias with steel and glass parapets are disposed following a series of variations which maximize the long views toward the city. The first completed housing unit, designed by Cino Zucchi, is located behind the shopping centre whose outsized central portico launches one of the pedestrian trajectories to define the outer limit of the block facing the park.

Ariatta ingegneria dei sistemi s.

Nuovo Portello,Residential and office building

Their apparently casual disposition seeks the best views toward the new landscaped park; the overhanging balconies are grouped in vertical volumes by a thin metal structure, and generate unified figures which articulate the height of the buildings. A new square along via Traiano generates a new diagonal pedestrian way which becomes the main access to the new park.

I accept the terms and conditions of privacy. Standing out at the centre of the complex due to its mass and density is the ex-canteen converted into offices. Sajni e Zambretti s. Pedestrians have access through high porticoes veneered in white stone which overlook the common gardens. On the north, the two tower-like buildings of twelve floors define the entrance square and frame the long perspective toward the Fiera di Milano.

Brand Category Products Marcora costruzioni S.